Znaczenie brązowej tkanki tłuszczowej

W numerze z 9 kwietnia van Marken Lichtenbelt i wsp., Cypess i wsp., 2 i Virtanen i wsp. 3, opisują funkcjonowanie nadobojczykowej brązowej tkanki tłuszczowej u dorosłych ludzi. Van Marken Lichtenbelt i in. konkludują, że aktywność zdrowych tkanek brunatnych wywołana przez narażenie na przeziębienie jest upośledzona u zdrowych osób z nadwagą, a Cypess i wsp., stosując techniki epidemiologiczne, stwierdzili, że starsi pacjenci i osoby z wyższym wskaźnikiem masy ciała (BMI) mają mniejszy odsetek. brązowa tkanka tłuszczowa. Sugeruje się, że otyłość jest związana ze zmniejszoną funkcją lub aktywnością brunatnej tkanki tłuszczowej. Jednakże rozsiane brązowe adipocyty4 w dużej podskórnej tkance tłuszczowej mogą kumulatywnie wykazywać znaczącą aktywność brązowo-adypocytową, której nie można wykryć przy użyciu zintegrowanej tomografii emisyjnej pozytronowej i tomografii komputerowej (PET-CT) lub surowych badań biochemicznych.
Rysunek 1. Rysunek 1. Profile ekspresji genów w podskórnej tkance tłuszczowej. Profile ekspresji genów z 33 próbek ludzkiej tkanki tłuszczowej podskórnej zostały wygenerowane za pomocą platformy Affymetrix U133 Plus 2.0, a następnie selekcji brązowych i białych markerów dojrzałych mysich adipocytów.5 Normalizacja chipa genu pozwala uniknąć niestabilnego, jednorazowego sprzątania genów, a zatem może być technicznie lepsza pod względem klinicznych badań biomarkerów. Istotne korelacje dla markerów brązowych adipocytów zostały następnie obliczone zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia dotyczącymi cukrzycy typu 2, upośledzonej tolerancji glukozy i prawidłowej tolerancji glukozy. Panel A pokazuje odłączanie ekspresji białka (UCP1), a panel B pokazuje indukcję śmierci komórkowej ekspresję fragmentacji czynnika DNA (CIDEA). Ekspresję UCP1 i CIDEA pokazano odpowiednio w panelach C i D, w zależności od obecności lub braku choroby metabolicznej i wskaźnika masy ciała (BMI, waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach). Żaden z badanych nie miał BMI dokładnie 30. Wskaźniki T wskazują na błąd standardowy.
Korzystając z profilowania genów, stwierdziliśmy, że odszczepiające białko marker białka brunatno-tłuszczowego (UCP1) jest pozytywnie związane z BMI w ludzkiej podskórnej tkance tłuszczowej (od 33 osób) (Figura 1A), podobnie jak angiopoetyna 2 (ANGP2), gen angiogenny wzbogacony w brązową tkankę tłuszczową5, będący surogatem wychwytu 18F-fluorodeoksyglukozy (18F-FDG) 6. Ponadto czynnik indukujący fragmentację DNA wywołujący śmierć (CIDEA), ujemny regulator lipolizy, 7, który jest odwrotnie związany z podstawową przemianą metaboliczną u ludzi (potencjalnie poprzez pośrednią aktywację UCP1), jest zmniejszony u otyłych osobników dopasowanych do kontroli glikemii (Figura 1B). Na takie powiązania BMI istotny wpływ ma obecność cukrzycy (ryc. 1C i 1D), która łagodzi wnioski dotyczące choroby wynikające z tych badań. Znaleźliśmy markery brunatno-tłuszczowe u otyłych osób bez cukrzycy, co sugeruje, że anatomicznie zdyspergowane brązowe adipocyty mogą sprzyjać homeostazie metabolicznej.
James A. Timmons, Ph.D.
Royal Veterinary College, London NW1 0TU, Wielka Brytania
Jamie. com
Bente K. Pedersen, MD, Ph.D.
Uniwersytet w Kopenhadze, 2200 Kopenhaga, Dania
8 Referencje1 van Marken Lichtenbelt WD, Vanhommerig JW, Smulders NM, i in. Aktywowana na zimno brunatna tkanka tłuszczowa u zdrowych mężczyzn. N Engl J Med 2009; 360: 1500-1508 [Erratum, N Engl J Med 2009; 360; 1917.]
Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline
2. Cypess AM, Lehman S, Williams G, i in. Identyfikacja i znaczenie brązowej tkanki tłuszczowej u dorosłych ludzi. N Engl J Med 2009; 360: 1509-1517
Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline
3. Virtanen KA, Lidell ME, Orava J, i in. Funkcjonalna brązowa tkanka tłuszczowa u zdrowych dorosłych. N Engl J Med 2009; 360: 1518-1525
Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline
4. Coulter AA, Bearden CM, Liu X, Koza RA, Kozak LP. Dietetyczny tłuszcz oddziałuje z QTL kontrolującymi indukcję Pgc-1 alfa i Ucp1 podczas konwersji białego do brązowego tłuszczu. Physiol Genomics 2003; 14: 139-147
Web of Science Medline
5. Timmons JA, Wennmalm K, Larsson O, i in. Sygnatura ekspresji genów miogennych stwierdza, że brązowe i białe adipocyty pochodzą z różnych linii komórkowych. Proc Natl Acad Sci USA 2007; 104: 4401-4406
Crossref Web of Science Medline
6. Strauss LG, Dimitrakopoulou-Strauss A. Wpływ ekspresji genów na kinetykę (18) F-FDG: nowy rozdział diagnostycznej medycyny nuklearnej. Hell J Nucl Med 2009; 12: 2-4
Web of Science Medline
7. Puri V, Ranjit S, Konda S, i in. Cidea wiąże się z kroplami lipidów i wrażliwością na insulinę u ludzi. Proc Natl Acad Sci USA 2008; 105: 7833-7838
Crossref Web of Science Medline
8. Gummesson A, Jernas M, Svensson PA, i in. Relacje ekspresji genów CIDEA w tkance tłuszczowej z podstawową przemianą materii, ograniczeniem energetycznym i otyłością: badania populacyjne i interwencje dietetyczne. J Clin Endocrinol Metab 2007; 92: 4759-4765
Crossref Web of Science Medline
Cypess et al. zidentyfikowała brązową tkankę tłuszczową za pomocą skanów PET-CT 18F-FDG u dorosłych i odkryła, że prawdopodobieństwo wykrycia brązowej tkanki tłuszczowej zmniejszyło się wraz ze wzrostem wieku i BMI. Nie stwierdzono istotnego związku brązowej tkanki tłuszczowej z glikemią na czczo.
Tabela 1. Tabela 1. Związek wieku, wskaźnika masy ciała i glikemii na czczo z obecnością tkanki tłuszczowej brązowej w 308 wybranych osobnikach. Przeanalizowaliśmy dane z 3604 osób poddanych skanowaniu PET-CT 18F-FDG w warunkach termoneutralnych; u 110 z tych osób radioterapia udokumentowała brązową tkankę tłuszczową. Po uwzględnieniu 198 dopasowanych wiekowo i dobranych do badania osobników bez brązowej tkanki tłuszczowej częstość występowania brązowej tkanki tłuszczowej zmniejszyła się wraz ze wzrostem wieku, BMI i glikemią na czczo (Tabela 1). W modelu wieloczynnikowym brązowa tkanka tłuszczowa pozostała istotnie związana z wiekiem i BMI (p <0,001 dla obu porównań), ale nie z glikemią (p = 0,76). Nasze dane poszerzają wyniki Cypess i wsp., Pokazując niezależny związek między brązową tkanką tłuszczową a BMI w szerokim zakresie wiekowym i wskazują, że w przeciwieństwie do trzewnej tkanki tłuszczowej i wątrobowej, 1,2 brązowa tkanka tłuszczowa nie jest niezależnym regulatorem glikemii. Tę hipotezę należy zbadać prospektywnie za pomocą pomiarów PET-CT 18F-FDG pod wpływem zimna, jak van Marken Lichtenbelt et al. i Virtanen i in w swoich badaniach i precyzyjne pomiary metabolizmu glukozy.
Norbert Stefan, MD
Christina Pfannenberg, MD
Hans-Ulrich Häring, MD
University of Tübingen, 72076 Tybinga, Niemcy
norbert. uni-tuebingen.de
2 Referencje1. Stefan N, Kantartzis K, Machann J, i in. Identyfikacja i charakterystyka łagodnej meta
[podobne: karta dawcy szpiku, glikogenoza, rezonans gdynia ]

Powiązane tematy z artykułem: glikogenoza karta dawcy szpiku rezonans gdynia